Hoe u kunt voorkomen dat de koelkast zoemt: 8 eenvoudige doe-het-zelfoplossingen (2024)

In deze gids leer je verschillende doe-het-zelf-hacks om te voorkomen dat de koelkast zoemt.

Maar als dit niet klinkt als iets dat je zou ondernemen of als je gewoon geen tijd hebt om in deze doe-het-zelf-hacks te investeren, waarom bekijk je dan niet deze handleiding die ik heb geschreven over enkele van de stilste minikoelkasten op de markt.

Niets is zo vervelend als het geluid van een zoemende koelkast. Hoewel dit keukenapparaat een cruciale rol speelt in onze huizen, kunnen de geluiden die ze veroorzaken u een vredige ontspanning in uw huis ontnemen na een drukke werkdag.

Benodigde materialen voor dit doe-het-zelf-project:

 • Philips-schroevendraaier
 • Haardroger
 • Zachte staalborstel

Hieronder vindt u enkele van de beste en beproefde technieken om uw koelkast stiller te maken.

 • Elimineer vloertrillingen
 • Reinig de ventilatoren en compressor
 • Gebruik akoestisch schuim
 • Maak een houten behuizing voor je koelkast.
 • Maak uw koelkast geluiddicht van binnenuit
 • Vul de koelkast
 • Verplaats uw koelkast
 • Inspecteer de deur en het handvat
 • Gebruik witte ruis
 • Inspecteer de waterleiding naar de ijsmaker
 • Lijn de druppelventilator uit

Inhoud show

1. Elimineer vloertrillingen

Uw koelkast trilt vaak als deze niet correct is geplaatst. Als de koelkastpoten op een oneffen vloer staan, zijn trillingen en geluid al op afstand voelbaar.

Controleer de vloer en zorg ervoor dat het gebied waarop de koelkast staat vlak is. Controleer ook of de poten verstelbaar zijn en zet ze op gelijke hoogte. Controleer regelmatig of de koelkastpoten goed staan.

Geef uw koelkast om de paar maanden een rammeltje, en als hij beweegt, is het misschien tijd om de poten op de juiste plek te zetten en dienovereenkomstig aan te passen. Als de vloer geen probleem is, kun je dikke rubberen matten onder de koelkast leggen.

Deze helpen trillingen te absorberen en het algehele geluid te verminderen. Anti-vibratiematten zouden ook perfect zijn.

Voor meer stilte kunt u zowel de rubberen mat als de trillingsdempers gebruiken. Er zijn anti-vibratiematten en algemene matten gemaakt met koelkasten en huishoudelijke apparaten in gedachten. Bekijk deze eens en kies de optie die bij jouw wensen past.

How to Stop Refrigerator from Buzzing: 8 Simple DIY Fixes (1)

2. Reinig de ventilatoren en compressor

Regelmatig onderhoud kan uw probleem oplossen. Vuil en stof op de compressor en ventilatoren zijn de belangrijkste oorzaak van geluid in je koelkast. Door deze twee onderdelen schoon te maken, kunt u dit probleem oplossen.

Het reinigen van verschillende onderdelen van de koelkast moet deel uitmaken van het algemene onderhoud. De koelkast werkt efficiënt als alle onderdelen goed worden onderhouden en defecte onderdelen worden vervangen.

Zelfs als vuil niet de reden is dat uw koelkast lawaai maakt, zult u merken dat uw koelkast na routineonderhoud veel stiller zal zijn. Tenzij u goed bedreven bent in het onderhoud van koelkasten, moet u in dit geval mogelijk een professional inschakelen.

Het uit elkaar halen van de koelkast is een delicaat proces en er moet een goed opgeleid persoon bij betrokken worden. Grijp deze kans en laat een professional alle onderdelen controleren die vervangen moeten worden.

Deze methode kan aanzienlijke veranderingen teweegbrengen, vooral als de jouwe een oude koelkast is. Als de condensor versleten is, moet u plannen gaan maken voor de aanschaf van een nieuwe koelkast. Het vervangen van een condensor is een dure aangelegenheid en op de lange termijn is het economisch gezien niet zinvol.

3. Gebruik akoestisch schuim

How to Stop Refrigerator from Buzzing: 8 Simple DIY Fixes (2)

De compressorspiralen bevinden zich doorgaans achter de koelkast, en als dit is waar het geluid vandaan komt, zijn uw mogelijkheden beperkt.

Het verleggen van de aandacht naar de muur daarachter kan echter positieve resultaten opleveren. Akoestisch schuim is ideaal voor het absorberen van het geluid dat door de koelkast wordt geproduceerd. Wanneer ze op de juiste manier worden geïnstalleerd, kunnen deze schuimen koelkastgerelateerde geluiden met 50-90% elimineren.

Het installeren van het schuim is eenvoudig en u hoeft het alleen maar aan de muur achter uw koelkast te bevestigen. Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast zich dicht bij de geïsoleerde muur bevindt voor een optimale geluidsabsorptie. Hier zijn enkele andere toepassingen van behandeling met akoestisch schuim.

Zorg ervoor dat u de compressorspiralen niet afdekt, omdat hierdoor de koelkast oververhit kan raken. Hierdoor zal de koelkast overbelast raken en zal de compressor na enige tijd kapot gaan.

4. Maak een houten behuizing voor je koelkast.

Bouw een omkasting waar u uw koelkast kunt plaatsen. Zorg ervoor dat niet alle zijden bedekt zijn voor ventilatiedoeleinden.

Je kunt de achterkant open laten en vervolgens akoestische schuimpanelen op de muur erachter plaatsen. Zo wordt het koelkastgeluid vanuit alle hoeken aangepakt.

Wanneer de koelkast gesloten is, is de kans kleiner dat het geluid door de kamer stuitert. Voor betere prestaties kunt u de koelkastbehuizing ook geluiddicht maken. Het maken van uw koelkastbehuizing zou eenvoudig moeten zijn als u over de juiste gereedschappen en materialen beschikt.

Als je niet goed bent in doe-het-zelf, kun je er een op maat laten maken bij de plaatselijke houtwinkel.

How to Stop Refrigerator from Buzzing: 8 Simple DIY Fixes (3)

5. Maak uw koelkast geluiddicht van binnenuit

Deze methode zal een aantal merkbare veranderingen met zich meebrengen, ook al wordt het onderliggende probleem hiermee niet aangepakt.

Het zou ook de laatste optie moeten zijn die u overweegt, aangezien het toevoegen van dingen in de koelkast niet erg hygiënisch is. Gebruik Mass Loaded Vinyl om het interieur van de koelkast geluiddicht te maken. Bedek er alle beschikbare ruimtes mee en kijk of dit de verandering brengt waar je naar op zoek bent.

Het is mogelijk dat de geluidsisolatie van de binnenkant niet voldoende is, en het kan zijn dat u de motor ook moet bedekken met Mass Loaded Vinyl. Om deze stap te voltooien, schakelt u eerst uw koelkast uit en geeft u voldoende tijd om te ontdooien.

Maak de koelkast daarna grondig schoon en verwijder alle planken voordat u het geluidsisolatiemateriaal installeert. De koelkast moet volledig droog zijn wanneer u het geluidsisolatiemateriaal installeert.

6. Vul de koelkast

Het is geen geheim dat lege koelkasten veel luidruchtiger zijn. Dit gebeurt omdat een lege koelkast instabiel is en steeds aan en uit blijft gaan. Wanneer een koelkast vol is, zal deze continu blijven werken, omdat hij voor meer spullen zorgt.

Vul je koelkast altijd met etenswaren en je geniet niet alleen van een rustiger huis, maar bespaart ook een flink bedrag op de energierekening.

Als u om wat voor reden dan ook uw koelkast niet met voedsel kunt vullen, zorg dan dat u lege flessen aanschaft, vul ze met water en gebruik ze om de koelkast te vullen. De daling van het geluid uit uw koelkast zal merkbaar zijn.

7. Verplaats je koelkast

Het kan zijn dat, ongeacht uw inspanningen, het geluid uit uw koelkast nog steeds merkbaar is.

Als je je koelkast naast de muur van je zit- of slaapkamer hebt geplaatst, overweeg dan om hem naar een plek te verplaatsen waar je hem niet vanuit de andere kamer kunt horen. Als je voldoende ruimte hebt in je keuken, laat de koelkast dan daar staan, zodat je alleen het gezoem hoort als je in deze kamer bent.

8. Inspecteer de deur en de handgreep

Het losraken van de deur van de minikoelkast of het loskomen van de deurgreep is een van de meest voorkomende oorzaken van zoemende geluiden. Gedurende de levensduur van een koelkast kunnen de schroeven die de deur op zijn plaats houden loskomen of eruit vallen als gevolg van herhaaldelijk openen en sluiten.

Terwijl het zoemende geluid hoorbaar is, opent u de koelkastdeur en tilt u de hendel iets omhoog. Als het zoemgeluid ophoudt, is het probleem een ​​losse deur, die kan worden verholpen door de schroeven vast te draaien.

Controleer de schroeven die de deurgreep op zijn plaats houden en de schroeven die de scharnieren van de deur met de koelkast verbinden.

9. Gebruik witte ruis

Dit is een tijdelijke oplossing, maar het is de moeite waard om te overwegen als al het andere faalt. Koop een witte-ruismachine en gebruik melodieën die het gezoem uit je koelkast neutraliseren. Deze methode is ideaal als het veranderen van de plaatsing van de koelkast geen optie is.

Toch kun je overwegen om te verhuizen naar een huis met voldoende ruimte voor de keuken of te investeren in een stillere koelkast.

 • Stilste minikoelkast voor slaapkamer, slaapzaal en mancave
 • Samsung koelkast maakt geluid als een uil
 • Top 10 stilste koelkasten
 • Waarom maakt mijn koelkast een ploffend geluid?

10. Inspecteer de waterleiding naar de ijsmaker

Soms kan een zoemende ijsmaker worden veroorzaakt door een tekort aan voldoende water in de ijsmaker.

Als het geluid aanhoudt, zelfs na het maken van ijs, controleer dan of de wateraansluiting op uw koelkast werkt en open en inspecteer de klep. Als de vriezer droogloopt, kan de ijsmaker zo kapot gaan dat deze vervangen moet worden.

In de meeste gevallen bevindt de waterleidingaansluiting zich vaak onder de gootsteen in de keuken, en aftakking van de watertoevoer naar de gootsteen. Open de klep met de hand en verhoog vervolgens de watertoevoer.

11. Lijn de druppelventilator uit

Een van de meest over het hoofd geziene taken bij het onderhoud van koelkasten is het uitlijnen van de lekbak. De lekbak bevindt zich onder de koelkast en vangt eventueel water op dat uit het apparaat lekt.

Als het zoemende geluid van de onderkant van de koelkast komt, is de lekbak mogelijk verschoven. De lekbak kan in contact komen met de koelkast en zijn trillingen overbrengen, zelfs als er maar een kleine beweging plaatsvindt.

Lijn de lekbak uit, zodat er aan alle kanten voldoende afstand is om te voorkomen dat deze in contact komt met de koelkast.

Waarom maakt mijn minikoelkast zo luid?

Minikoelkasten zijn bijzonder luidruchtig vanwege de specifieke technologie die ze gebruiken. De ventilator in thermo-elektrische kleine koelkasten draait continu, terwijl minikoelkasten met compressoren lawaai maken vanwege hun mechanische werking, overmatige trillingen, losse onderdelen en de luide verdamperventilator.

Thermo-elektrische minikoelkasten en compressorminikoelkasten zijn doorgaans luid, hoewel sommige modellen veel stiller zijn. Het geluidsniveau en de aard van de geluiden houden verband met de staat van de koelkast.

Laatste gedachten

Hierboven vindt u de beste en meest aanbevolen methoden om te voorkomen dat de koelkast zoemt.

Houd er echter rekening mee dat alle koelkasten geluiden maken en dat het bijna onmogelijk is om de geluiden volledig te isoleren.

Zelfs je stille koelkast kan behoorlijk vervelend zijn, vooral als je totale stilte nodig hebt.

Als u niet zeker weet wat het probleem is met uw koelkast, raad ik u aan een professional te raadplegen.

Referenties:

How to Stop Refrigerator from Buzzing: 8 Simple DIY Fixes (4)

Mike O'Connor

Maak kennis met Mike O’Connor (een doe-het-zelf-liefhebber), woonachtig in Cincinnati, een stad die gerangschikt staat als de luidruchtigste stad van de VS.

Als vader die thuis werkt, heb ik uit de eerste hand ervaren hoe lawaai uw welzijn echt kan beïnvloeden.

Geluidsisolatie is niet iets dat als een hobby moet worden opgevat, het moet een vaardigheid zijn waar elke huiseigenaar over zou moeten beschikken.

Het grootste deel van het werk dat op deze blog wordt gedocumenteerd, is puur gebaseerd op ervaring uit de eerste hand, en de aanbevolen producten werken zoals aangegeven.

Gerelateerde berichten:

 1. Review akoestisch behang: werkt geluiddicht behang?
 2. Waarom piept mijn droger: hoe repareer ik een droger die veel lawaai maakt?
 3. Hoe u de magnetron kunt dempen: een eenvoudige manier om de pieptoon van de magnetron uit te schakelen
Hoe u kunt voorkomen dat de koelkast zoemt: 8 eenvoudige doe-het-zelfoplossingen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6774

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.